Gösta Moberg II

För en tid sedan berättade jag om upptäcksresanden Gösta Moberg och återgav min artikel om honom i Svenskt Biografiskt Lexikon. Det som saknades i såväl SBL som i min betraktelse om hustrun Märta Moberg var det faktum att det fanns ännu en dimension i Märtas donation till Smålands museum, nämligen all de medaljer som Gösta fick ta emot.

Jag har bara stött på två synnerligen medaljdekorerade personer. Den ene är landshövdingen i Växjö och senare folkpartiledaren Gunnar Helén. Den andre är Gösta Moberg. Jag träffade ingen av de två personligen, men Gunnar Helén ringde mig en gång på 1980-talet och bad om tips vad han skulle göra med alla sina medaljer. Eftersom jag visste att de allihop, komna från olika håll, sedan länge fanns i museets myntkabinett rådde jag honom att skänka dem till sin egen skapelse, Emigrantinstitutet i Växjö. Huruvida det skedde vet jag faktiskt inte.

 

Det var lite annorlunda med Gösta Moberg. Dels därför att medaljerna ingick i Märtas donation, dels därför att det här till stora delar var ett material som inte tidigare fanns i myntkabinettets samlingar. Det ledde till att en särskild monter med Göstas medaljer kom till stånd. Den finns fortfarande kvar i orubbat skick, vilket framgår av bilderna.

 

Läs själva igenom föremålstexterna och begrunda. Det finns bara en enda medalj som saknas i bildmaterialet, nämligen Baltiska skyttetävlingen i Malmö 1914. Det året bröt första världskriget ut och Gösta var bara tjugo år. Det var efter den skyttetävlingen hans karriär egentligen tog fart samtidigt som han måste ha funderat mycket över alla de fasor som bredde ut sig över Europa, inte minst i skyttegravarna.

 

Lars Thor

Foto: Margareta Artéus Thor