Sagan om Skräpkammaren – Borgen

Fogden gick omkring i borgen på andra sidan sjön och vantrivdes. Efter bara några dagar hade han börjat få långtråkigt, och hans knektar hade blivit lata i brist på sysselsättning. Visserligen hade det vilda gänget kunnat börja med att rusta upp borgen inför den kommande vintern, men så här tidigt på sommaren var det ingen som tänkte på att det skulle bli kallt igen. Förresten var alla inställda på att vistelsen i borgen inte skulle bli långvarig. Det var bara frågan om ett tillfälligt undanhållande tills människorna i staden hade glömt bort kyrkoplundringarna.

 

Men så enkelt var det inte. Förresten var ingenting enkelt. Alla pengar var slut, ingenting kunde köpas, och stora starka knektar måste ha något att äta. Det enda som återstod var att fånga fisk, och de råa sällarna turades om att söka hitta något lämpligt i vattnet kring borgen. Men ingen av dem var van vid att försörja sig genom eget arbete, och förresten var det inte många som visste hur man bar sig åt för att finna något ätbart. Så resultatet blev att lättjan övergick i klagomål över bristen på mat.

 

En av knektarna roade sig med att vända på stenar vid strandkanten. Han hittade kräftor, och han plockade upp dem under förtjusta rop medan de svarta djuren knep tag i hans fingrar med sina klor. ”Titta vilka konstiga saker”, ropade knekten. Han samlade ihop kräftorna i en hög och slog ihjäl dem med stora stenar. ”Det här kan man väl inte äta, kan ingen se till att vi hittar något som är bättre”.

 

En och annan fisk kom uppsprattlande på enkla metkrokar som anglats med vad man hittat i form av insekter och mask. Lyckan blev fullständig när en av knektarna anglade med en liten fisk och lurade en stor gädda att hugga. Fisken dödades, koktes och åts upp. Den värsta hungern stillades för en stund.

 

”Fisk”, muttrade fogden där han vankade omkring i borgens olika utrymmen. ”Fisk är inget man blir mätt på eller står ut med att leva på i längden. Egentligen borde vi ge oss härifrån och plundra någon bondgård för att få kött”. Men så erinrade han sig sina tidigare plundringståg och insåg att det inte vore värt att försöka en gång till. Knektarna var för få, och befolkningen runtom var beredd att slå tillbaka om någon sökte komma åt deras ägodelar. Nej, det var säkrast att stanna i borgen.

 

Så började det regna. Det regnade en dag och en natt, ja det fortsatte att regna i flera dagar. Knektarna, som förgäves sökte få något ätbart ur sjön under de strida skurarna, började bli misslynta på allvar. Hungern kombinerad med den ihållande blötan ledde till en hel del slagsmål med utslagna tänder som följd. Fogden började fundera på att ta itu med saken, men han visste inte om han vågade. Några av knektarna började undra om deras ledare tappat greppet om utvecklingen.

 

Småningom var allt genomdränkt av vatten. Inga torra skrymslen fanns längre i borgen, och torra kläder var givetvis ett minne blott. Allting liksom stank av fukt, och fogden började undra hur länge det skulle gå att hålla allehanda sjukdomar borta. Köld och frossa spred sig, alla huttrade fastän det var sommar. ”Det är trolltyg i görningen”, muttrade en av knektarna medan han för tredje gången samma dag stod naken nere vid stranden och vred vattnet ur sina kläder.

 

Men fogden hade trots allt inte tappat greppet helt. En dag stod han länge i regnet och stirrade ut över sjön. ”Det är något underligt med det här”, muttrade han medan hans blick förgäves sökte fånga något utanför den kompakta ridån av vatten och dis. ”Sätt en av båtarna i sjön”, befallde han till slut ett par av sina hejdukar. ”Vi skall se vad som finns därute”.

 

Knektarna som fick sig ordern serverad trodde att deras ledare blivit galen. ”Sätta en båt i sjön i det här ovädret”, sade en av dem. ”Men, låt gå, vi har ju inget att förlora, vi kan inte bli blötare än vi redan är även om vi trillar i”.

 

Så kom det sig att fogden tillsammans med två av sina män gav sig ut på sjön. En rodde och en öste medan fogden stod i fören och spanade. De hade inte hunnit särskilt långt förrän något märkligt hände: regnet upphörde och sjön låg spegelblank framför dem. Solen lyste från en molnfri himmel. Bakom dem fanns regnridån och den var så tät att det var helt omöjligt att se borgen.

 

De tre i båten stirrade ömsom på varandra ömsom på solen och den spegelblanka sjön. Ingen begrep givetvis någonting. ”Det var som tusan”, muttrade fogden. ”Låt oss hämta de andra och se till att vi alla kommer härifrån”.

 

Nu var fogden åter beslutsam och stark. Han tyckte sig ha läget under kontroll, men det var en sak som inte stämde. De två övriga i båten lydde inte, de var paralyserade. Så snart fogden sökte förmå dem att manövrera farkosten stirrade de bara fånigt på honom. Till slut satte sig fogden själv vid årorna och rodde tillbaka in i regnet. När han till slut nådde stranden var båten till hälften vattenfylld.

 

Regnet var nu om möjligt ännu stridare än förut. Fogden möttes av några sjöblöta knektar när han på darrande ben klev iland och pekade på de stela följeslagarna i båten. ”Det är vackert väder längre ut på sjön”, stönade han. ”Sätt de andra båtarna i sjön så att vi alla kan ge oss ut i solen och torka. Och förresten”, tillade han, ”ta hand om de här figurerna och försök få liv i dem. De tålde visst inte det häftiga väderomslaget”.

 

Knektarna stirrade på varandra. ”Vackert väder längre ut på sjön! Jo, jag tackar”, sade en av dem med tvivlande röst. ”Solsken var det länge sedan jag såg, och jag tror lika lite på det som jag skulle tro på någon som påstår att det finns gott om guld i kyrkorna”.

 

Någon skrattade till och skrattet spred sig från man till man. Men det var inget muntert skratt som dånade genom borgens vattendränkta väggar. Snarare rörde det sig om en hotfull stämning som brast likt en varböld och som sköljde sin otäcka vätska över de församlade knektarna. Resultatet blev vansinne, ett vansinne som troligen slutat i blodbad om inte ytterligare en händelse inträffat.

 

Regnet slutade utan förvarning, men molnen hängde lika tunga och hotfulla på himlen som förut. Knektarna tystnade och stirrade på varandra. ”Det regnar inte längre”, sade en av dem nästan fånigt. ”Varför regnar det inte”, fortsatte han. ”Har den där rätt i att solen skiner därute”? Det var givetvis fogden som åsyftades. ”Skall vi försöka väcka de där två i båten och fråga dem”?

 

Mumlande gick knektarna fram till båten och började ruska om sina kamrater. Den ene av dem öppnade ögonen och stirrade vilt omkring sig. Sedan utstötte han ett skrik av förtvivlan och svimmade igen. Den andre gick det över huvud taget inte att väcka. ”Det måste vara matbrist”, mumlade en av knektarna. ”De är naturligtvis utsvultna. Det är därför som de bara sover”.

 

Plötsligt skingrades molnen runtomkring borgen som genom ett trollslag. Solen sken varm på skaran vid sjön och ångan började stiga från våt mark och genomsura kläder. Ingen rörde sig, men efter en stund sade fogden någonting om att det ju var så här det varit ute på sjön, idel solsken.

 

Nu skulle man kunna tro att lyckan var fullständig. Inget regn, bara solsken och torra kläder i sikte. Men, ack nej, det var som om det nya och oväntade tillståndet manade fram vansinnet på nytt. Den här gången vände sig alla knektarna anklagande mot fogden. ”Det är du som åstadkommer alla underligheter”, sade de med en mun. ”Det är du som bär skulden till våra bekymmer”.

 

Fogden kände hur skräcken grep tag i honom. Han började långsamt gå baklänges med den vredgade knekthopen i blickfånget. En sak tänkte han inte på, nämligen att han hade ryggen mot sjön. Så plötsligt slog han den ena foten i en sten och föll baklänges i vattnet. Knektarna formligen kastade sig över honom, beredda att döda sin syndabock. Men de hejdades på nytt.

 

Ett dånande skratt hördes, molnen sköt åter upp på himlen och det strida regnet kom tillbaka. Fogden var snabbt på fötter igen, han kände igen skrattet. Men han förstod lika lite nu som förra gången varifrån det kom.

 

Nu var det knektarnas tur att gripas av skräck. Ju mer rädslan hos dem stegrades desto starkare och hånfullare blev skrattet. Fogden passade på att smita, och han sprang in på den stora öppna borggården. Det var långt ifrån något ställe som var lämpligt att gömma sig på för en vredgad knekthop, men alla förstod snart att fogden syftade till något annat än att rädda sitt eget skinn. Han ställde sig nämligen mitt på borggården och skrek så mycket han orkade. ”Kom fram och visa dig”, vrålade han. Jag vill se dig rakt i ansiktet. Sluta upp med att gömma dig och skrämma vettet ur mina knektar”.

 

Men skrattet tystnade inte, det blev snarare lite mer ihåligt och ekande. Knektarna hade nu hunnit upp fogden och trängt in honom i ett hörn av borggården. ”Släng honom i brunnen”, skrek en av dem. ”Låt oss se om han kan simma”.

 

Sagt och gjort. Locket lyftes av brunnen och en av knektarna stirrade ner i det djupa svarta hålet. ”Brunnen är tom och torr”, konstaterade han. ”Underligt efter allt regnandet”. Men ingen funderade vidare på fenomenet. Fogden lyftes över brunnskanten och slängdes ner i det djupa hålet, varefter locket lades på. I samma ögonblick tystnade skrattet, regnet upphörde och solen lyste fram på en klarblå himmel.

 

En förstummad knekthop stod stilla på en stor borggård. Småningom började en och annan i hopen att röra på sig. Skräcken släppte efter hand och en av karlarna undrade vad man skulle ta sig till när man gjort sig av med sin ledare. ”Vi tar upp honom igen”, föreslog någon. ”Det finns ju inget vatten i brunnen, så han kan ju inte ha drunknat”.

 

Långsamt samlades knektarna åter kring brunnen. En av dem lyfte bort locket och tittade ner. Synen som mötte honom var allt annat än lustig. Brunnen var nämligen bräddfylld med vatten, och någon fogde syntes inte till. När alla tittat färdigt i brunnen började de titta på varandra. Ingen sade något.

 

Fortsättning: Gästabudet